ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ;

Όλοι μας έχουμε δει κάποια στιγμή ένα τρένο.  Όλοι μας νομίζουμε ότι όλοι έχουμε δει ένα τρένο. Όλοι μας νομίζουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν δει ένα τρένο. Έλα, όμως, πως η σχολική πραγματική ανήκει πολύ μακριά από αυτό που νομίζουμε πως έχουμε δει!
Ξεκινάς το πρωί και μπαίνεις στην τάξη με αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις  για να μιλήσεις για το τρένο. Αρχίζεις και μιλάς, το πολύ πολύ να δείξεις καμία εικόνα, στην καλύτερη να προβάλεις ένα βίντεο με τρένο, άντε να κάνεις και μία σειρά μαθητών που θα την ονομάσεις τρένο. Ξαφνικά, ένας μαθητής σε ρωτάει: «Τι είναι το τρένο, κύριε;» . Τότε, είναι που πραγματικά γκρεμίζεται μία άριστα δομημένη διδασκαλία και ο εσωτερικός σου κόσμος.
Κάτι παρόμοιο έγινε και στη δική μας περίπτωση, όπου υπήρχαν παιδιά που επανέλαβαν αυτή την ερώτηση. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για παρουσίαση του μέσου μεταφοράς με μία εναλλακτική προσέγγιση. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί την πρότασή μας.
Πλέον, τα παιδιά μπορούν να  αντικρίζουν τα πρόσωπά τους στα παράθυρα του τρένου και να κάνουν μία γραμμή πάνω στις ράγες, την ώρα που περιμένουν σε σειρά να μπουν στην τάξη. Μάλιστα, τα παιδιά ήθελαν να μπουν σε σειρά το καθένα μπροστά από τη φωτογραφία του. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει δημιουργήσει θετική ψυχολογία σε όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουν την περιέργεια και προσμονή να το ακολουθήσουν στο μαθητικό ταξίδι της Β δημοτικού.
Ο εκπαιδευτικός του Β1 του 1ου Δ.Σ. Αρκαλοχωρίου
Κεκλίκογλου Ευθύμιος



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΩΡΕΑΝ SELF TEST

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ

Συγκέντρωση τροφίμων για το "Χαμόγελο του Παιδιού"