Ενημέρωση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τον ΕΔΕΑΥ

Αγαπητοί γονείς,

Μερικές συμβουλές.

Επιλέγουμε τις πληροφορίες που θα μοιραστούμε με τα παιδιά μας.

§  Τα παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρη και ειλικρινή ενημέρωση, η οποία θα είναι ανάλογη της ηλικίας τους και της συναισθηματικής/γνωστικής τους ωριμότητας.

§  Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση των παιδιών σε εικόνες και πληροφορίες, οι οποίες δεν τους είναι κατανοητές.

§  Αφιερώνουμε 1-2 στιγμές μέσα στη μέρα για να ενημερωθούμε για τις νεότερες πληροφορίες είτε από τα ΜΜΕ, είτε από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια με απλά λόγια εξηγούμε στα παιδιά τα καινούρια δεδομένα φροντίζοντας να τα καθησυχάσουμε με ρεαλιστικό και θετικό τρόπο.

Βοηθάμε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια.

§  Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν τη ζωή τους, δηλαδή, να παίζουν, να μαθαίνουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, να κάνουν ή να συζητούν διασκεδαστικά και αστεία πράγματα.

§  Χρειάζεται να έχουν δίπλα τους γονείς τους ή ανθρώπους που εμπιστεύονται, οι οποίοι μπορούν να είναι στοργικοί και ψύχραιμοι την ίδια στιγμή.

§  Τα παιδιά προσέχουν πολύ τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων που τα φροντίζουν, καθώς και τα αντιφατικά ή μπερδεμένα μηνύματα των ενηλίκων. Εάν λέμε σε ένα παιδί «μη φοβάσαι» αλλά μας βλέπει να αδειάζουμε τα ράφια του σουπερμάρκετ τότε προκαλείται σύγχυση στο ίδιο και δεν θα νιώθει σίγουρο αν μπορεί να μας εμπιστευτεί.

Έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών.

§  Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ότι μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν δυσάρεστα συναισθήματα (ανησυχία, φόβο, θυμό).

§  Εξηγούμε στα παιδιά ότι στην παρούσα κατάσταση δύσκολα συναισθήματα (όπως θυμός, φόβος, θλίψη) είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά.

§  Διευκολύνουμε το μοίρασμα των συναισθημάτων και της ανησυχίας των παιδιών, καθώς βοηθά στο να μη μεγεθύνονται παράλογοι φόβοι.

§  Αντιμετωπίζουμε με ωριμότητα την κατάσταση χωρίς να δραματοποιούμε τον κατ’ οίκον περιορισμό μας. Μπορούμε να σατιρίζουμε την καθημερινότητα και σχολιάζουμε με χιουμοριστικό τρόπο ώστε να εκτονώνουμε την ένταση μας και των παιδιών μας.

Εμπλοκή σε δραστηριότητες για συναισθηματική αποφόρτιση.

§  Ενθαρρύνουμε την εμπλοκή των παιδιών σε ευχάριστες δραστηριότητες που συνήθως κάνουμε στην οικογένεια και μας χαλαρώνουν στο σπίτι (π.χ. διάβασμα, παρακολούθηση ταινιών, παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες, μουσική, έκφραση μέσα από την τέχνη κλπ).

§  Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των παιδιών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (πχ. Εκπαιδευτικά παιχνίδια).

§  Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά φροντίζουμε να εμπλακούν σε μια χαλαρή, ήρεμη δραστηριότητα πριν από τον ύπνο.






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΩΡΕΑΝ SELF TEST

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ

Συγκέντρωση τροφίμων για το "Χαμόγελο του Παιδιού"